Welke kleurcodes heb je nodig voor je website, vormgeving of drukwerk? RGB of CMYK? Wat is het verschil? En wat voor soort kleuren zijn er nog meer?
“Hey, kun je mij de huisstijlkleuren even doorsturen?”
Deze vraag heb je vast wel eens gesteld of ontvangen. Maar welke kleurcodes zijn er allemaal, en waar moet je die dan voor gebruiken? Scroll verder voor mijn kleurenwoordenboek!
Het verschil tussen CMYK een RGB kleuren
CMYK en RGB zijn kleurmodellen die beide een andere toepassing hebben en worden voor verschillende doeleinden gebruikt. In digitale media gebruikt men RGB om tot een kleur te komen en in gedrukte media gebruikt men het CMYK kleurmodel om tot een kleur te komen.
RGB kleuren
RGB staat voor Green, Red en Blue. Alle kleuren uit het RGB kleurenmodel worden dus opgebouwd uit die drie kleuren.
Met deze kleurencombinatie kun je behalve zwart ook hele felle kleuren creëren doordat het uitgangspunt licht is. Denk hierbij aan een computerscherm. Een uitgeschakeld beeldscherm is zwart (kleurloos) door middel van toegevoegd licht ontstaan de kleuren. RGB vindt dan ook zijn toepassing in digitale schermen zoals televisie en computermonitors. Dus alle designs die je maakt voor op je website, social media, etc. zijn in RGB kleuren.
CMYK kleuren
CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit wordt gebruikt voor print- en drukwerk, zoals posters, flyers en brochures. Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat geen zwart, hooguit donkerbruin, daarom is de kleur zwart (K) toegevoegd. Door deze vier kleuren in verschillende doseringen met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst. Open je printer maar eens. Dan zie je dat de cartridges altijd geel, roze, blauw en zwart zijn.
PMS (Pantone) kleuren
Naast RGB en CMYK kleuren zijn er ook PMS-kleuren. Er zijn ruim 1100 kleuren gedefinieerd door het bedrijf Pantone, die elk hun unieke nummer hebben. Met deze unieke nummers wordt gegarandeerd dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Hierdoor zijn Pantone kleuren uitermate geschikt voor bedrijfslogo's en huisstijlen, omdat de kleuren voor zowel web als print altijd dicht bij elkaar zullen liggen.
Pantone kleuren kunnen niet goed nagemaakt worden met CMYK, omdat Pantone kleuren enkel worden gemaakt door 15 basis pigmenten (inclusief zwart en wit). Door bepaalde hoeveelheden van een specifiek pigment te mengen met bepaalde hoeveelheden van een ander pigment, ontstaat er één Pantone kleur.
Kleurcodes
Een kleurcode is een unieke combinatie van cijfers en/of letters om een kleur te identificeren.
HEX-kleurcodes zijn bedoeld voor online gebruik. Ze bestaan uit 6 cijfers (hexadecimalen) die duidelijk maken om welke kleur het gaat en begint altijd met een # (hashtag).
Bekende HEX-kleurcodes zijn #000000 (diep-zwart) en #FFFFFF (wit). Alles ertussenin vormt een kleur. De eerste 2 cijfers zijn het rood, de tweede 2 cijfers het groen en de derde 2 cijfers het blauw.
Wanneer je wel eens met ontwerpprogramma’s (zoals Photoshop of Canva) werkt, kun je gemakkelijk de kleurcode invoeren voor de juiste kleur.
Je kunt een HEX-code altijd omzetten in een RGB-code. De RGB-code bestaat uit drie getallen van 0 tot 255, waarvan elk getal de intensiteit bepaalt van de kleur Rood, Groen en Blauw.
Kortom, RGB en HEX is voor online gebruik. CMYK en Pantone kleuren zijn handig voor print. Bij mij zal je voor printwerk altijd alles in CMYK ontvangen, en RGB voor online versies. Bij het maken van een huisstijl ontvang je alle codes die je nodig kan hebben.
Wil je meer weten over design of tips om te groeien online? Check mijn blog, Instagram of Facebook voor meer info. Wil je in contact komen? Contact hello@digitallane.nl en dan zie ik je mail graag tegemoet!
Comments